Medicii ne recomandă cumpătare la masa de Crăciun

339
3
Medicii ne recomandă cumpătare la masa de Crăciun - recomandaricraciun1-1482419592.jpg

Articole de la același autor

Preparatele de Crăciun, stropite cu băutură din belșug, sunt un adevărat dușman al sănătății, chiar și pentru cei mai mâncăcioși, tocmai de aceea acestea trebuie consumate "pe gustate", cu pauze de câteva ore între mese. Pentru toate acestea, medicii gastroenterologi recomandă cumpătare, în caz contrar cei care au făcut excese putând ajunge la spital.


Chiar dacă sunt gustoase și este greu de rezistat unor tentații culinare atât de apetisante cum sunt produsele de Crăciun, oamenii ar trebui să evite supraalimentația și să consume ponderat carnea de porc și preparatele tradiționale, precum cârnați, caltaboș, lebăr, șuncă, sarmale, șorici, jumări. 


Desigur, toate acestea ar trebui combinate cu legume și servite cu măsură, oricât de gustoase ar fi alimentele. Având în vedere că un procent destul de însemnat din rândul populației ține încă post, organismul va avea de suferit în perioada sărbătorilor, pentru că după o mulțime de restricții alimentare, se începe cu cea mai grea carne care poate exista, respectiv carnea de porc. 


"Absolut toate preparatele de Crăciun sunt preparate grele pentru un om normal, baremi pentru un bolnav. Cele mai frecvente acutizări sunt cele ale colecistului, stomacului și pancreasului, pentru că o masă copioasă, bogată în aperitive, tobă, lebăr, brânză, cașcaval, ciorbă și urmată de un alt fel principal, plus sarmale nu poate duce la altceva. Aceste mese sunt extrem de grele pentru colecist și pentru pancreas, tocmai de aceea această perioadă este perioada decompensărilor mai multor afecțiuni", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Mioara Mușat, medic gastroenterolog. 


Specialistul consideră că din cauza abuzurilor alimentare se poate ajunge direct la pancreatită. Din acest motiv, recomandarea este ca oamenii să mănânce carne de porc de Crăciun, dar în cantități ponderate. "Cel mai bine ar fi ca într-una din zile să se mănânce friptura și răcitura și apoi sarmalele, spre exemplu, pentru că nu este indicat să se mănânce toate produsele la o singură masă. Ele ar trebui în mod clar împărțite pe zile", a explicat medicul. 


Tocmai pe fondul exagerărilor alimentare, dr. Mușat a precizat că foarte mulți constănțeni ajung la spital imediat după sărbători cu colecistite și pancreatite acute, mai ales în secțiile de Gastroeterologie. Cel mai mult, însă, îi afectează alcoolul. 


"Foarte multe persoane nu au foarte clar în minte ce înseamnă noțiunea de a bea. Spre exemplu, mulți șoferi profesioniști nu beau în timpului anului, când lucrează, dar de sărbători, când sunt liberi, consumă prea mult alcool și de aici apar o serie de probleme. Oamenii nu conștientizează că și vinul, chiar dacă este de butuc și este făcut în casă, le afectează foarte mult starea de sănătate", a subliniat specialistul. Acesta este și motivul pentru care cadrele medicale sunt de părere că ar trebui făcută o educație în privința consumului diferitelor licori, pentru că românii consumă prea mult alcool. 


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Klaus
23 decembrie 2016
Craciun

Romanu' prost si tipicar, sa umple masa si matzu la greu pana ajunge la spital, or sa fie stiri din astea 100%, intrebi genul asta de oameni ce se sarbatoreste de Craciun iti vor raspunde porc, racitura, carnati nu Nasterea Domnului. Nu e cazul tuturor, normal, nu degeaba suntem printre primele tari la aruncat mancare la gunoi, pai unde sa bagi frate atata? 4-5 feluri de mancare la o masa in decurs de 3 ore daca te duci in vizita la cineva obsedat de traditiile astea, zici ca te duci la o competitie. Oameni sariti de pe fix, nu se poate sa mancam normal, trebuie sa vomitam ca altfel nu e Craciunul.

Nervosul
23 decembrie 2016
Craciun kk

Medicii sa aprobe urgent eutanasierea umana, biserica nu are valoare.

Nervosul
23 decembrie 2016
Craciun kk

Medicii sa aprobe urgent eutanasierea umana, biserica nu are valoare.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4837 secunde